Terugblik Kerstconcert met Jeanboule | 17 december 2023

We mogen terugkijken op een zeer geslaagd Kerstconcert, met Jeanboule als muzikale gast in de hoofdrol. Het uit twaalf zangers bestaande ensemble presenteerde een afwisselend programma van Christmas Carols, Kerstmotetten en Close Harmony voor bijna 300 enthousiaste bezoekers. Vele bezoekers verlieten na het concert enthousiast de kerk met lovende kritieken. De Glühwein in de open lucht vormde een mooie afsluiting van dit concert als opmaat naar Kerst. Vermeldenswaard was de aanwezigheid van een groot aantal leden met partners van Lionsclub Maarn-Maarsbergen..

Terugblik Fauré ‘s Requiem en de Cantique de Jean Racine 24 november

En  wéér kijken we terug op een succesvol  project  van “ons“ regionale Heuvelrug Bach Koor onder leiding van Arjan Veen.

 

Fauré ‘s Requiem en de Cantique de Jean Racine, afgewisseld met een aantal korte solo-werken, klonken op 24 november 2023 in een uitverkochte Maartenskerk zoals ze bedoeld zijn: hemels, troostend en intiem. De prachtige vocale en instrumentale solisten èn het voortreffelijke Heuvelrug Instrumentaal Ensemble bezorgden het enthousiaste publiek een onvergetelijke avond.

Ook Oekraïense gasten en bewoners uit het AZC Leersum waren op onze uitnodiging aanwezig.

 

Een groot aantal dezelfde musici zullen we opnieuw zien en horen in de Matthaeus Passion op 8 en 10 maart 2024, waarvoor de voorbereidingen al in volle gang zijn en waarvoor de tickets nu al te bestellen zijn. In de eerstvolgende Nieuwsbrief van eind december meer nieuws hierover.

Zomerconcerten 2023

We kunnen terugkijken op geslaagde zomerconcerten, in muzikaal opzicht maar ook gelet op het aantal bezoekers dat varieerde tussen de 50 en 100. In de afgelopen jaren vonden deze “inloopconcerten” plaats op de zaterdagmiddag, maar dit jaar hadden we gekozen voor de zondagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur, en gelet op de positieve reacties van bezoekers is dit een goede keuze geweest. 

De reeks beston uit zes concerten, startend op 16 juli en eindigend op 20 augustus. De eerste vijf concerten telkens met twee uitvoerende musici. Altijd een organist of pianist, en daarnaast een zangeres, of musici met blokfluit, klavecimbel of hobo. Het laatste concert werd verzorgd door een Engels koor, het Sage Gateshead Chamber Choir (zie foto), dat enkele dagen in Nederland te gast was om concerten te geven, en we waren heel blij dat ze bereid waren om ook ingepast te worden in onze zomercyclus.

De positieve reacties van bezoekers zijn voor het bestuur aanleiding geweest om te besluiten ook in 2024 een cyclus van zes zomerconcerten te organiseren in de maanden juli en augustus, eveneens weer op de zondagmiddag. Om meer jeugd de kans te geven hun muzikale kwaliteiten te laten horen hebben we besloten om volgend jaar de focus expliciet te richten op jong muzikaal talent. In de komende maanden gaan we op zoek naar deze talenten. Heeft u suggesties? We houden ons aanbevolen! Uw mailtje zien we graag tegemoet.

Terugblik Heuvelrug Matthäus Passion ‘23 op vrijdag 17 en zondag 19 maart '23

De Matthäus Passion 2023 is in alle opzichten een groot succes geworden. De kwaliteit van het Heuvelrug Bachkoor, de solisten, het Heuvelrug Bachorkest en het kinderkoor van de Zangschool Utrecht kreeg vrijwel unaniem een hoge tot zeer hoge waardering. Dit in combinatie met het kleinschalige karakter van de kerk met maximaal 300 bezoekers zorgde volgens velen voor een intieme sfeer. Een compliment voor de organisatie, wetende dat de voorbereidingen van de uitvoering pas in december 2022 is begonnen, terwijl het projectkoor, na auditie van de leden, in januari 2023 is gestart met de repetities. Een speciaal woord van dank aan de sponsoren die dit ‘Klassiek Monument’ op de Heuvelrug hebben mogelijk gemaakt. Zonder hun steun was de realisatie van de uitvoering niet mogelijk geweest.

Van de voorstelling op 19 maart zijn integrale beeld- en geluidopnames gemaakt. Daaruit is een compilatie van drie video's gemaakt die hieronder te bekijken is.

Terugblik | Chamber Philharmonic Europe | 3 maart 2023

Op 3 maart trad een selectie van het Chamber Philharmonic Orchestra Europe voor ons op. We prezen ons gelukkig deze musici, die in o.a. vele internationale concertzalen optreden zoals Berlijn, Frankfurt, Parijs en het Concertgebouw in Amsterdam, in onze Maartenskerk te hebben kunnen verwelkomen.
Zij brachten werken ten gehore van Corelli, Hummel, Bach, Elgar, Rachmaninov en Mozart. Het Concerto for trumpet and orchestra van J.N. Hummel werd door de vermaarde trompettist Cyrill Gussaroff, op fenomenale wijze ten gehore gebracht. De virtuositeit van de musici werd door de bezoekers van het concert zeer gewaardeerd en alom geprezen; zijzelf waren heel enthousiast over ons prachtige kerkgebouw en de geweldige akoestiek!

Terugblik | Concert in Kerstsfeer met het St. Joris Kamerkoor | 23 december 2022

Op vrijdagavond 23 december 2022 organiseerde de stichting een concert in kerstsfeer. Het concert werd verzorgd door het St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort onder leiding van dirigent Wouter Verhage. Het publiek in een goed gevulde Maartenskerk heeft genoten van het optreden van dit koor. Bekende en minder bekende kerstliederen werden gezongen, en met een aantal liederen kon uit volle borst meegezongen worden. Een feestelijke afsluiting van het oude jaar.

Terugblik | Trio Peter Beets | Chopin meets the blues op vrijdag 14 oktober '22

Een musicus met wereldfaam in de jazz speelde in de Maartenskerk. Op vrijdag 14 oktober trakteerde pianist Peter Beets ons met contrabassist Steve Zwanink en slagwerker Tim Hennekes op een cross-over tussen de klassieke muziek van Chopin en jazzmuziek.
In het programma Chopin meets the Blues liet Peter Beets horen hoe de muziek van de Poolse grootmeester in Amerika vermengd is geraakt met de typische Afrikaanse ritmes en bluestoonladders. In dit programma werden de mooiste nummers van Chopin in een swingend hedendaags jasje gestoken. De combinatie van bluesy improvisaties, Afrikaanse jazzritmes en het muzikaal raamwerk
van de Poolse grootmeester stond garant voor puur genieten. En dat hebben de bezoekers gedaan, gelet op de uitbundige toejuichingen aan het eind van het concert.

Terugblik Zomerconcerten 2022

De Maartenskerk profileerde zich deze zomer als een van de mooiste, leukste en zonnigste klassieke muziekpodia in Doorn en omgeving. Elke week van 16 juli t/m 21 augustus, werd er op de zaterdagmiddag een klinkend concert gegeven door getalenteerde en gerenommeerde musici. Namen als Heiko ter Schegget, Bas Verheijden, Fama Koning, Joshua Tavenier en Jeroen Spitteler hebben zich verbonden aan deze zomerse zaterdagmiddagconcerten, waarbij altijd orgel en/of vleugel betrokken zijn. De zomerconcerten keren jaarlijks terug en zijn een initiatief van de Stichting Vrienden van de Maartenskerk in samenwerking met Arjan Veen, organist van de Maartenskerk Gemeente.

Terugblik Heuvelrug Muziekfestival 2022

Drie prachtige concerten in het pinksterweekeinde van 4 en 5 juni. Ruim 400 bezoekers hebben er volop van genoten. Op zaterdagmiddag was het openingsconcert in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn met Candida Thompson (viool), Harriët Krijgh (cello) en Magda Amara (vleugel). De musici speelden werken van Brahms in de open lucht onder een strakblauwe hemel. Het was een feest, in muzikaal opzicht en vanwege het natuurschoon. Na het concert was er een high tea, op voortreffelijke wijze verzorgd door de vrijwilligsters van het Bomenmuseum.

’s Avonds volgde het tweede concert in de Maartenskerk. Opnieuw met Candida Thompson en Harriët Krijgh, maar nu was het ensemble uitgebreid met enkele van hun muzikale vrienden op viool en cello. Naast een werk van Brahms stond ook “Verklärte Nacht” van Schönberg op het programma. Verrassend was de op het laatste moment ingelaste voordracht van acteur Gijs Scholten Van Asschat over dit werk. Zijn bijdrage werd door het publiek enthousiast ontvangen.

Het derde concert was op zondagavond, eveneens in de Maartenskerk. De aanwezigen konden genieten van Brahms en César Franck. Een avond met gepassioneerde musici en muziek die heel goed tot zijn recht kwam in de Maartenskerk met zijn geweldige akoestiek. 

Zonder het enthousiasme en inzet van Candida Thompson en Harriët Krijgh was dit alles niet mogelijk geweest. Maar ook de sponsors die ons met een financiële bijdrage hebben gesteund zijn we dankbaar. Het festival kon worden afgesloten met een positief financieel resultaat. En u weet, het is allemaal bestemd voor het onderhoud van “onze” meer dan 1000 jaar oude Maartenskerk.

Terugblik boekpresentatie De Grootste overval aller tijden

Op 4 april 2022 presenteerde Frank Krake in de Maartenskerk zijn recent uitgekomen boek De grootste bankoverval aller tijden over de bankoverval die najaar 1944 plaatsvond. De avond werd georganiseerd door onze stichting Vrienden van de Maartenskerk in samenwerking met de plaatselijke Read Shop. 

Ongeveer 65 bezoekers lieten zich meeslepen door de bevlogen presentatie van Frank Krake, die zijn verhaal illustreerde met geluid en beelden, die voor een deel nog nooit eerder waren vertoond. Na afloop van de avond was er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren door de auteur.

Terugblik activiteiten 2021

Ondanks de coronamaatregelen kwam er vanaf de zomermaanden 2021 enige ruimte om als Stichting een aantal evenementen te organiseren. Met kleinere aantallen bezoekers dan voorheen en met inachtneming van 1,5 meter afstand. Desalniettemin speelden verschillende musici op zes zaterdagmiddagen de sterren van de hemel tijdens de zomerconcerten. Orgel-, piano-, zang- en vioolklanken klonken in de Maartenskerk, waar het publiek met enthousiasme reageerde op de door hen vertolkte prachtige muziek.

Op 15 oktober konden we in twee concerten genieten van prachtige muziek van Mozart en Tschaikowsky, gespeeld door drie musici van wereldfaam: onze oud-dorpsgenote Harriët Krijgh (cello) en de uit Letland afkomstige violist Baiba Skride en pianist Lauma Skride. ‘s-Middags gaven zij een open concert met meer dan 170 enthousiaste bezoekers en ‘s-avonds een besloten concert voor sponsoren en hun gasten. Deze concerten vormden de opmaat voor het in 2022 georganiseerde Heuvelrug Muziekfestival. 

Door een nieuwe ‘lockdown’ kon het geplande kerstconcert helaas niet doorgaan in 2021.

Privacy | IBAN | KvK | RSIN

Uw persoonlijke gegevens en privacy worden volledig beschermd. Privacyverklaring

IBAN   NL75ABNA0831164468
KvK     72738367
RSIN   859218594

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de evenementen en actualiteiten? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Contact

Secretariaat  |  Julianaweg 5, 3941 DK Doorn
Adres Maartenskerk  |  Kerkplein 1 in Doorn

T. 06 50 49 10 68
of 06 53 28 35 92
info@vriendenvandemaartenskerk.nl